Vachtverzorging

Vachtverzorging in de winter.

Eigenlijk is voor iedere hond een bezoekje aan de trimsalon aan te raden.
Trimmen is niet onnatuurlijk, tegenwoordig leven de honden niet meer in de natuur, maar houden we de honden bijna allemaal in huis, en hoort de hond helemaal bij het gezin ook in de wintermaanden .

 

Een veel gehoorde opmerking in de trimsalon is dat mensen de hond in de winter liever niet laten trimmen,
omdat de hond het anders koud zou krijgen.
Dit is echter een totaal verkeerde opvatting.

In de herfst/winter periode is het vaak erg nat buiten.
Als de hond nat regent dan duurt het met een langere vacht vaak veel langer voordat deze weer droog is.
En met die natte vacht krijgt de hond het dus veel sneller koud.
Daar staan de meeste mensen niet echt bij stil.

Vaak maakt U de vacht met een handdoek wel even ‘droog’, maar een lange vacht is veel moeilijker droog te krijgen. En gaat daardoor ook sneller in de klit

Bij de hond die in de winter bij mij in de trimsalon komt, laat ik de vacht altijd iets langer dan in de zomer (als er niet al
te veel klitten in zitten).

Nog een nadeel van al die nattigheid is, dat de hond alles meesleept in zijn vacht, zoals zand, blaadjes etc.
Bij een erg lange vacht is dit dus veel moeilijker te verwijderen.

Het is dus een verkeerde opvatting, te denken dat de hond in de winter niet getrimd zou moeten worden.

 

Klitten.

 

Iedere hondenbezitter weet dat zijn/haar hond gekamd en geborsteld moet worden. Sommige mensen vinden het moeilijk om de hond goed te kammen of borstelen. Door het formaat of gedrag van de hond, tijdgebrek of gewoon omdat ze het moeilijk vinden.

Het gebeurt regelmatig dat er honden binnenkomen die volgens de eigenaar ‘goed’ gekamd zijn, maar waar toch op de, voor trimmers bekende plekken, klitten zitten. Met name in de liezen en de oksels, maar ook achter de oren. Helaas¬† zijn compleet vervilte honden geen uitzondering. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben. zoals jeuk en parasieten.

Als honden volledig ‘in de klit’ zijn is het tijdrovend en vooral ook een pijnlijk proces om dit te verwijderen. In dit geval is er geen andere mogelijkheid dan uw hond kort te scheren. Om dit te voorkomen kunt u uw hond ook zo nu en dan brengen voor een borstelbeurt. Eventueel doen wij het samen, zodat ik u een uitleg kan geven met betrekking tot kammen en borstelen en u het voortaan zelf kunt doen.

Vaak worden ook de verkeerde materialen gebruikt die meegegeven zijn door de dierenspeciaalzaak. Zij kunnen vaak geen goed advies geven en u komt met de verkeerde kammen en borstels thuis. Vervolgens komt uw hond toch geklit in de trimsalon. Dit is allemaal zonde voor uw hond en uw portemonnee.